Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale în Turcia: „Câștigătoarea este democrația noastră”
În timp ce alegerile din Turcia vor avea loc duminică, 28 mai, în turul doi, președintele Recep Tayyip Erdogan speră că alegătorii din regiunea seismică sudică vor susține mesajul său islamic moderat și îi vor oferi un avantaj în alegeri. După numărarea a 99,43% din voturi, liderul turc a câștigat alegerile.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia: Erdogan a câștigat
Update 29 mai, ora 9.58. Președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din Turcia, învingându-l pe liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, în turul doi al scrutinului de duminică, 28 mai, și prelungindu-și astfel domnia pentru al treilea deceniu.
După numărarea a 99,43% din voturi, rezultatele oficiale preliminare anunțate duminică de Consiliul Electoral Suprem al Turciei (YSK) l-au indicat pe Erdogan învingător cu 52,14% din voturi. Kilicdaroglu a obținut 47,86%.
Adresându-se miilor de susținători ai săi în fața complexului prezidențial din Ankara, Erdogan a declarat că acum este momentul „să lăsăm deoparte toate dezbaterile și conflictele privind perioada electorală și să ne unim în jurul obiectivelor și viselor noastre naționale”.
„Noi nu suntem singurii câștigători, câștigătorul este Turcia. Câștigătorul sunt toate părțile societății noastre, câștigătoarea este democrația noastră”, a declarat Erdogan.
Erdogan a declarat că printre principalele priorități ale guvernului se vor număra combaterea inflației și vindecarea rănilor provocate de cutremurul catastrofal din 6 februarie, care a făcut peste 50.000 de victime în Turcia și în Siria vecină.
Vorbind la sediul partidului său din capitala Ankara, Kilicdaroglu a declarat că va continua să lupte până când va exista o „democrație reală” în Turcia.
„Aceasta a fost cea mai nedreaptă perioadă electorală din istoria noastră… Nu ne-am înclinat în fața climatului de frică”, a spus el.
„În aceste alegeri, voința poporului de a schimba un guvern autoritar a devenit clară, în ciuda tuturor presiunilor.”
Kilicdaroglu a spus că ceea ce „mă întristează cu adevărat sunt zilele grele care vor urma pentru țara noastră”.
Liderii străini, inclusiv cei din Rusia, Qatar, Libia, Algeria, Ungaria, Iran și Autoritatea Palestiniană au fost printre primii care l-au felicitat pe Erdogan.
Știre inițială:
Votul din străinătate pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-a încheiat cu o prezență record la vot.
Aproape 1,86 de milioane de turci au votat, iar deciziile lor ar putea fi cruciale pentru a înclina balanța în favoarea președintelui demisionar, islamistul moderat Recep Tayyip Erdogan, sau a rivalului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu.
Erdogan a fost aproape de o majoritate absolută la primul vot, în ciuda crizei economice și a furiei locuitorilor din regiunea sudică, unde un cutremur masiv s-a produs în februarie, provocând moartea a cel puțin 50.000 de persoane.
Orașul Antakya a fost grav afectat de cutremur, dar reacția administrației Erdogan a fost cea care i-a înfuriat cel mai mult pe oameni.
„Aș vota pentru oricine pentru a scăpa de el (Erdogan). Ar putea fi Kiliçdaroglu sau altcineva, nu-mi pasă. Acest om (Erdogan) ne-a îngropat de vii, nu ne-a ajutat, până astăzi nu am primit niciun ajutor!”
Cu toate acestea, pe 14 mai , milioane de oameni din regiunea devastată au sfidat așteptările și au votat pentru omul care conduce Turcia de două decenii și care ar putea să o facă din nou duminică, 28 mai.
Capacitatea lui Erdogan de a-și menține sprijinul în toată zona dezastruoasă din sud-estul Turciei a contribuit la rezultatele dezamăgitoare ale lui Kiliçdaroglu în primul tur, pe care l-a terminat în urma sa cu aproape cinci puncte.
Erdogan, marele favorit
Berk Esen, profesor asociat la Universitatea Sabanci din Istanbul, a declarat că revenirea lui Erdogan în alegeri nu este „foarte surprinzătoare”, scrie euronews.com.
Esen a argumentat că regiunea a fost plină de alegători pioși care au avut încredere în explicația lui Erdogan, conform căreia numărul masiv de victime a fost rezultatul unui act inevitabil al naturii și nu al neglijenței statului în ceea ce privește standardele de construcție laxe.
În plus, a explicat el: „opoziția nu a făcut o campanie intensă în zonă și nu a putut oferi un mesaj alternativ, credibil”.
Ca răspuns, Kiliçdaroglu a adoptat un ton naționalist strident, promițând să expulzeze milioane de sirieni și alți migranți.
Mesajul rezonează în orașele de la granița siriană, precum Antakya, unde mulți sirieni au fugit în timp ce războiul le devasta țara.
„Nu vom transforma Turcia într-un depozit pentru migranți”, a declarat candidatul în vârstă de 74 de ani în timpul unei vizite în Antakya, marți.